Najčešće postavljana pitanja

Opšte informacije

Šta je medicinsko sredstvo? Koja je razlika između medicinskog sredstva i leka?
Medicinsko sredstvo se može opisati kao proizvod koji ima prolazni ili trajni efekat na ljudsko telo a za cilj ima prevenciju, dijagnozu, praćenje ili tretman bolesti. Osnovna razlika između medicinskog sredstva i leka je u tome što medicinsko sredstvo ima prevashodno mehanički efekat na ljudsko telo dok lek deluje farmakološki, odnosno utiče na hemijski procese u ćelijama tela. Danas se medicinska sredstva koriste čak i za poboljšanje stanja ili tretman mnogih ozbiljnih oboljenja srca, mozga, bešike, digestivnog trakta itd.
Kako izgleda obična, a kako bradavica na stopalu?
Običnu bradavicu možete da prepoznate po gruboj površini nalik na karfiol. Najčešće se nalaze na šakama, kolenima i laktovima. Bradavice na stopalu su iste kao obične bradavice ali se javljaju samo na tabanima ili na nožnim prstima. One su ravnije površine i često su bolne usled pritiska koji je posledica hodanja.
Šta da radite ukoliko niste sigurni da je izraslina bradavica?
Uvek se konsultujte sa Vašim lekarom ukoliko niste sigurni da li je stanje koje imate bradavica.
Kako Wartner 2. Generacija deluje?
Wartner 2. Generacija deluje na sličan način kao metoda zamrzavanja tečnim azotom koju koriste lekari. Smeša za zamrzavanje se aplikuje uz pomoć sunđerastog aplikatora, tako što se aplikator zasiti smešom i zatim prisloni na nekoliko sekundi na bradavicu. Kao posledica ovoga, izraslina otpadne nakon 10-14 dana. Wartner 2. Generacija nije štetan po okolinu.
Kako da primenite Wartner 2. Generaciju?
KORAK 1
Držite plavi kraj sunđerastog aplikatora palcem i kažiprstom, i pritisnite dok se ne pojavi mali otvor. Navucite otvor sunđerastog aplikatora na štapić držača aplikatora sve dok ceo štapić ne uđe unutra.
KORAK 2
Držite bočicu uspravno, udaljeno od svog tela, kao i od plamena, izvora toplote, direktne sunčeve svetlosti ili bilo kog izvora električne energije. Postavite držač na kome je sunđerasti aplikator u otvor na vrhu bočice, tako da se deo držača na koji je navučen aplikator više ne vidi. Držite aerosol bočicu jednom rukom pri dnu, a drugom rukom pritisnite na dole držač aplikatora na 3 sekunde (izbrojte od 21 do 23). Čućete šištanje dok pritiskate. Izvadite držač sa sunđerastim aplikatorom iz ventila. Sunđerasti aplikator je sada zasićen hladnom tečnošću i dolazi do kondenzacije koja je bezopasna.
KORAK 3
Nakon zasićenja sunđerastog aplikatora, sačekajte dodatnih 20 sekundi radi dodatnog sniženja temperature čime se postiže veća efikasnost Wartner-a.
KORAK 4
Nakon isteka 20 sekundi, držač sa sunđerastim aplikatorom lagano prislonite na bradavicu.
  • Kod obične bradavice držite 20 sekundi.
  • Kod bradavice na stopalu držite 40 sekundi.
  Kontakt aplikatora sa površinom koja se tretira treba da bude konstantan. Dužina trajanja tretmana treba da bude u skladu sa preporukom. Blagi bol i peckanje koji mogu da se jave su posledica zamrzavanja. Nakon tretiranja bradavice, sačekajte 2 minuta pre nego što uz pomoć maramice uklonite sunđerasti aplikator sa držača. Nakon jedne upotrebe bacite sunđerasti aplikator. Nemojte ponovo da ga koristite niti da dodirujete njegov vrh golim rukama da ne bi ponovo zarazili kožu virusom bradavice.
  2 DODATNA KORAKA U SLUČAJU BRADAVICA NA STOPALU za optimalnu pripremu i zaštitu nakon tretmana

PRE TRETMANA Prvo, potopite stopalo u toplu vodu na 5 minuta, a zatim turpijom pažljivo sastružite rožnati sloj kako biste bradavicu na stopalu učinili dostupnom. KORACI 1-4
Na isti način kao gore navedeno kod uklanjanja običnih bradavica.
KORAK 5
Nakon završenog tretmana u trajanju od 40 sekundi, moguće je da, pri pritisku ili trenju, osetite blagu nelagodnost na tretiranom području. U tom slučaju može da Vam bude od pomoći da zaštitite osetljivo područje flasterom sa jastučićem koji je dostupan u prodaji. Flasteri sa jastučićima nisu priloženi.
Da li tretman Wartner-om boli?
Zamrzavanje kože može da dovede do blagog osećaja bola i peckanja koje može da izazove malo neprijatnosti. Ovo brzo prolazi, nakon čega se formira mali plik ispod tretiranog dela, koji može biti bolan.
Da li je Wartner 2. Generacija bezbedan za primenu?
Da, Wartner 2. Generacija je bezbedan za primenu ukoliko pažljivo pratite uputstvo za upotrebu; ipak ne savetujemo primenu kod dece mlađe od 4 godine. S obzirom na to da je obeležen CE znakom i klasifikovan kao medicinsko sredstvo klase IIa, prema zahtevima Evropske regulative (Direktiva 93/42/EEC), Wartner 2. Generacija je procenjen od strane nekoliko naučnih i medicinskih stručnjaka kao bezbedan tretman za uklanjanje običnih bradavica i bradavica na stopalu: „Wartner 2. Generacija ispunjava sve zakonske zahteve koji garantuju zaštitu potrošača“. Mr J Sleumer – Laboratory Manager Eurofill – Zaandam, Holandija Dermatolozi potvrđuju bezbednost Wartner 2. Generacije: „Efikasnost Wartner 2. Generacije može da se poredi sa klasičnom metodom (terapija tečnim azotom koju koriste lekari) u svakom pogledu, a efekat zamrzavanja je sličan onome koji se postiže tečnim azotom, možda neznatno sporiji (aplikacija traje 20 sekundi umesto 3 sekunde), zbog čega smtram da je metoda bezbednija i manje bolna.” Dr J M Gray – Dermatolog – Pariz, Francuska „Moje stručno mišljenje je da smešu za zamrzavanje koju sadrži Wartner 2. Generacija pacijenti mogu samostalno da koriste i da zbog toga može da se nađe u slobodnoj prodaji“ Dr I H Boersma – Dermatolog – Albert Schweizer Hospital – Zwijndrecht, Holandija
Kada ne sme da se koristi Wartner 2. Generacija?
Wartner 2. Generacija ne sme da se koristi: • Za uklanjanje bradavica sa lica ili genitalija; • Za tretman stanja kože sa znakovima upale; • Za uklanjanje tamnih mladeža, pigmentiranih delova kože iz kojih rastu dlake, ili bilo kojih delova kože neuobičajenog izgleda koji može da podseća na bradavicu; • Za uklanjanje bradavica kod dece mlađe od 4 godine.
Kolika se temperature postiže primenom Wartner 2. Generacije?
Wartner 2. Generacija dostiže temperature na koži od -50°C, što je najniža temperatura među preparatima na bazi krioterapije koji su dostupni na tržištu.
Kakav je Wartner 2. Generacija u odnosu na druge proizvode na bazi krioterapije koji su na tržištu?
Prema kliničkim istraživanjima, Wartner pokazuje bolje rezultate u odnosu na konkurenciju u pogledu terapeutske temperature i zasićenja aplikatora.
Da li primena Wartner 2. Generacije može da dovede do pojave ožiljaka?
Ukoliko pažljivo pratite uputstvo za upotrebu, nakon tretmana ne bi trebalo da dođe do pojave ožiljaka. Može doći do pojave depigmentacije koja vremenom nestaje.
Da li teško primeniti Wartner?
Ne. Wartner 2. Generaciju je potrebno primeniti precizno ali to nije teško. Uputstvo za upotrebu daje tačan opis na koji način treba da se primeni Wartner 2. Generacija.
Koliko dugo treba da držim sunđerasti aplikator pritisnut na ventilu?
Ventil treba čvrsto da pritisnete na 3 sekunde.
Koliko dugo treba da držim hladan sunđerasti aplikator na bradavici?
• Kod obične bradavice držite 20 sekundi. • Kod bradavice na stopalu držite 40 sekundi.
Koliko puta smem da koristim sunđerasti aplikator?
Svaki sunđerasti aplikator sme da se koristi samo jednom i treba ga baciti nakon toga kako bi izbegli širenje virusa.
Koliko često smem da koristim Wartner 2. Generaciju?
Jednu bradavicu ne smete da tretirate više od 3 puta. Između tretmana treba da napravite pauzu od 2 nedelje.
Da li bradavica može ponovo da se pojavi nakon uspešnog tretmana?
Uspešan tretman bradavice uglavnom znači da je ona trajno uklonjena. Imuni sistem tela će se osloboditi eventualnih ostataka.
U kojim slučajevima ne bi smeli da koristite Wartner?
• Ukoliko ste dijabetičar. • Ukoliko ste trudni. • Ukoliko se bradavica nalazi na delu tela gde je koža osetljiva (kao na pr. lice, vrat, pazuh, brada, grudi) ili u predelu genitalija. • Ukoliko koža koja je zahvaćena bradavicom ili okolna koža pokazuju znakove upale. • Ukoliko niste sigurni da li je promena na koži bradavica. • Za uklanjanje bradavica kod dece mlađe od 4 godine.
Da li primena Wartner 2. Generacija ima neželjene efekte?
Postoji određeni broj mogućih neželjenih efekata: • Kao i kod svih metoda zamrzavanja, koža može privremeno da pobeli. • Ispod bradavice se formira plik koji može da bude bolan. • Primena Wartner 2. Generacije može da izazove malu neprijatnost. • Predugo izlaganje bradavice zasićenom sunđerastom aplikatoru može da dovede do oštećenja lokalnog tkiva. Zbog toga treba pažljivo pratiti upustvo za primenu kao i navedeno trajanje tretmana. • Uvek koristite Wartner 2. Generaciju pažljivo i precizno. Nesmotrena primena može da dovede do pojave ožiljaka i oštećenja nerava.
Koliko su ozbiljni neželjeni efekti?
Bela obojenost kože: kao i kod drugih metoda zamrzavanja, koža može privremeno da pobeli čim pritisnete sunđerasti aplikator na zahvaćeno područje. Ova promena se ubrzo smanjuje nakon uklanjanja sunđerstog aplikatora. Pojava plika: plik će nestati čim bradavica otpadne. Ispod plika će već biti formirana nova, zdrava koža. Neprijatnost tokom primene: osećaj peckanja može da se javi kada se sunđerasti aplikator pritisne na kožu. Peckanje se brzo smanjuje nakon uklanjanja sunđerastog aplikatora. Lokalno oštećenje tkiva: ovo može da se desi samo ukoliko je tkivo izloženo smrzavanju duže nego što je preporučeno. Zato nikad ne držite aplikator na bradavici duže od 20 sekundi (tj. duže od 40 sekundi u slučaju bradavica na stopalu). Ožiljci i oštećenje nerava: ovo može da se desi samo usled nepravilne primene ukoliko ne pratite uputstvo za upotrebu. Nikada ne držite sunđerasti aplikator duže od 20 sekundi na bradavici (za bradavice na stopalu 40 sekundi) kako ne bi došlo do dubokog smrzavanja a samim tim do oštećenja.
Šta da uradim ukoliko neželjeni efekti ne prođu?
Uvek konsultujte lekara ukoliko osećaj peckanja ne nestane ili ukoliko se pojave neke druge komplikacije usled primene Wartner 2. Generacije.
Ko sme da koristi Wartner 2. Generaciju?
Wartner 2. Generaciju sme da koristi većina odraslih osoba. Takođe možete da koristite Wartner 2. Generaciju za uklanjanje bradavica kod dece starije od četiri godine, ali tretman mora da izvede odrasla osoba.
Da li Wartner 2. Generacija sme da se koristi za tretman kod dece?
Da, Wartner 2. Generacija je pogodan za decu stariju od četiri godine.
Da li Wartner 2. Generaciju smeju da koriste trudnice?
Ne. Wartner 2. Generaciju ne smeju da koriste trudnice i dojilje.
Nakon koliko vremena bradavica nestaje?
Prosečno je potrebno 10-14 dana da bi bradavica nestala.
Šta treba da radim ukoliko bradavica ne nestane nakon 10-14 dana?
Ukoliko bradavica ne nestane nakon 14 dana, možete da ponovite tretman. Svaku bradavicu možete da tretirate Wartner-om najviše tri puta, sa razmakom od 2 nedelje između tretmana.
Koji je najbolji način da se vodi računa o zahvaćenom području nakon tretmana?
Vodite računa da tretirani deo bude uvek čist. Ne čačkajte i ne češite ga. Zaštitite plik flasterom i nemojte ga bušiti.
Da li tretirani deo sme da se pokvasi?
Da. Možete da se tuširate ili da plivate nakon tretmana Wartner-om.
Da li je Wartner 2. Generacija štetan po okolinu?
Ne. Wartner 2. Generacija nije štetan po okolinu.
Ko proizvodi Wartner 2. Generaciju?
Wartner 2. Generaciju proizvodi Omega Teknika – First Floor, Block A, The Crescent Building, Northwood Office Park, Dublin 9, Irska.
Gde mogu da kupim Wartner 2. Generaciju?
Wartner 2. Generaciju možete da kupite u apotekama.
Kada NE SME da se koristi Wartner Olovka protiv bradavica?
Wartner Olovka protiv bradavica ne sme da se koristi u sledećim slučajevima: • Za uklanjanje bradavica sa lica ili genitalija; • Za tretman stanja kože sa znakovima upale; • Za uklanjanje tamnih mladeža, pigmentiranih delova kože iz kojih rastu dlake, ili bilo kojih delova kože neuobičajenog izgleda koji može da podseća na bradavicu; • Za uklanjanje bradavica kod dece mlađe od 4 godine; • Ukoliko se bradavica nalazi na delu tela gde je koža osetljiva (kao na pr. lice, vrat, pazuh, brada, grudi) ili u predelu genitalija. • Ukoliko koža koja je zahvaćena bradavicom ili okolna koža pokazuju znakove upale; • Ukoliko niste sigurni da li je promena na koži bradavica; • Ukoliko imate dijabetes, posavetujte se sa lekarom; • Ako ste trudni ili dojite, pre upotrebe se posavetujte sa lekarom.
Da li postoje drugi tipovi bradavica?
Da, pored običnih bradavica, postoje i drugi tipovi bradavica, koje se razlikuju prema obliku i mestu pojavljivanja kao i po tipu HPV virusa koji ih izaziva. Neki do tipova bradavica su: Obične bradavice (Verruca vulgaris): diskretni izraštaji boje mesa čija površina podseća na karfiol. Mogu da se pojave pojedinačno ili u grupama i ponekad mogu da bude izuzetno velike. Najčešće se pojavljuju na šakama, ali mogu da se nađu i na bilo kom drugom delu tela. Uglavnom ih je vrlo jednostavno tretirati. Ravne bradavice (Bradavice na stopalu, Verruca pedis): diskretni izraštaji grube površine koji su blago izdignuti iznad kože. Mogu da se pojave na dlanu ali su najčešće na stopalima gde mogu da se razviju u dubinu zbog pritiska koje telo vrši na njih tokom hodanja zbog čega ih je vrlo teško tretirati. Mogu da budu vrlo bolne i da otežavaju hodanje. Ukoliko bliže pogledate bradavicu videćete male crne tačke u njoj koje nastaju zbog krvarenja. Obično se javljaju na mestu gde se vrši pritisak tokom hodanja kao što je svod stopala. Zaravnjene bradavice (Verruca plana): male, glatke, ravne bradavice boje mesa koje mogu biti prisutne u velikom broju. Mogu da se pojave bilo gde, ali se najčešće javljaju na licu, vratu, šakama, ručnim zglobovima i kolenima. Vrlo često je teško postaviti njihovu dijagnozu, pogotovo kad se nalaze na licu. Često se javljaju u linijama koje podsećaju na ogrebotine ili slične povrede. Končaste bradavice: najčešće se pojavljuju na licu, pogotovo blizu kapaka i usana. Genitalne bradavice (venerične bradavice, Condyloma acuminatum, Verruca acuminata): pojavljuju se u genitalnom predelu. Mozaične bradavice: predstavljaju grupu zbijenih ravnih bradavica koje se najčešće nalaze na šakama i stopalima. Bradavice oko nokatnih ploča: formiraju grozdove koji podsećaju na karfiol i dobile su ime po mestu nastanka. WARTNER 2. GENERACIJA I WARTNER OLOVKA PROTIV BRADAVICA NE SMEJU DA SE KORISTE ZA TRETMAN BILO KOJIH DRUGIH TIPOVA BRADAVICA izuzev običnih bradavica i bradavica na stopalu.
Koliko brzo može da nestane bradavica?
Bradavica može da nestane već od prve nedelje tretmana. U proseku je potrebno 1-4 nedelje da bradavica u potpunosti nestane.
Šta da radim ukoliko bradavica ne nestane nakon 4 nedelje?
Ukoliko bradavica ne nestane nakon 4 nedelje tretmana, molimo da se posavetujete sa lekarom.
Koji je najbolji način za negu tretiranog dela kože nakon tretmana?
Vodite računa da tretirani deo bude čist. Ne čupkajte i ne češite ga. Koža tretirana TCA gelom može da postane gruba (mrtve ćelije koje formiraju bradavicu). Ovu ogrubelu kožu možete pažljivo da odstranite turpijom tokom tuširanja ili kupanja. Da bi zaštitili zdravu kožu oko tretirane bradavice, možete da nanesete krem na bazi belog vazelina ili flaster preko tretiranog dela. Ukoliko se tretirana bradavica nalazi na izloženom delu kože koji često koritite (poput vrha prsta, ili zgloba), preporučujemo da taj deo svakako zaštitie flasterom.
Da li tretirani deo kože sme da se kvasi?
Da. Nakon tretmana Wartner Olovkom protiv bradavica možete da se tuširate i plivate.
Ko proizvodi Wartner Olovku protiv bradavica?
Wartner Olovku protiv bradavica proizvodi Medical brands, Piet Heinkade 199, 1019 HC Amsterdam, Holandija.
Ko proizvodi Wartner Olovku protiv bradavica?
Wartner Olovku protiv bradavica proizvodi Medical brands, Piet Heinkade 199, 1019 HC Amsterdam, Holandija.
Gde mogu da kupim Wartner Olovku protiv bradavica?
Wartner Olovka protiv bradavica je dostupna isključivo u apotekama. Wartner Olovku protiv bradavica možete da kupite u obližnjoj apoteci.
Šta je kurje oko ili tvrdokorni žulj?
Kalus (žulj) ili kurje oko predstavlja izraženo zadebljanje na koži koji nastaju kao posledica učestalog trenja, pritiska ili nekog oblika iritacije.
Razlike između Wartner olovke protiv kurjih očiju i Wartner olovke protiv bradavica?
Osnovna razlika između ova dva proizvoda je koncetracija TCA gela: Olovka protiv kurjih očiju sadrži manju koncetraciju TCA gela u poređenju sa Olovkom za uklanjanje bradavica. TCA gel izaziva piling (ljušćenje) kože. Kao posledica ljušćenje, zadebljala koža tj. žulj nestaju dok se ispod formira nova koža. Olovka protiv kurjih očiju je u većem pakovanju, koje sadrži 4ml gela. Testirana je kroz studiju tokom koje su ispitanici samostalno ocenjivali efikasnost preparata, pri čemu je čak 85% postiglo kompletno odstranjivanje žulja/kurjeg oka već tokom prve nedelje primene, a prve vidljive rezultate već u prva 4 dana primene. Zbog toga možemo da kažemo da je Olovka protiv kurjih očiju efikasna već od prve nedelje primene.
Šta je medicinsko sredstvo? Koja je razlika između medicinskog sredstva i leka?
Medicinsko sredstvo se može opisati kao proizvod koji ima prolazni ili trajni efekat na ljudsko telo a za cilj ima prevenciju, dijagnozu, praćenje ili tretman bolesti. Osnovna razlika između medicinskog sredstva i leka je u tome što medicinsko sredstvo ima prevashodno mehanički efekat na ljudsko telo dok lek deluje farmakološki, odnosno utiče na hemijski procese u ćelijama tela. Danas se medicinska sredstva koriste čak i za poboljšanje stanja ili tretman mnogih ozbiljnih oboljenja srca, mozga, bešike, digestivnog trakta itd.
Gde mogu da kupim Wartner Olovku protiv kurjih očiju?
Wartner Olovka protiv kurjih očiju je dostupna isključivo u apotekama. Wartner Olovku protiv kurjih očiju možete kupiti i obližnjoj apoteci.
Ko proizvodi Wartner Olovku protiv kurjih očiju?
Wartner Olovku protiv kurjih očiju proizvodi Medical brands, Piet Heinkade 199, 1019 HC Amsterdam, Holandija.
Da li tretirani deo kože sme da se kvasi?
Da. Nakon tretmana Wartner Olovkom protiv kurjih očiju možete da se tuširate i plivate.
Da li Wartner Olovka protiv kurjih očiju sme da se primenjuje na deci?
Da, Wartner Olovka protiv kurjih očiju je pogodna za primenu kod dece starije od 4 godine.
Da li Wartner Olovku protiv kurjih očiju smeju da koriste trudnice?
Da, Wartner Olovku protiv kurjih očiju smeju da koriste trudnice i dojilje. Ipak, pre primene se posavetujte sa lekarom.
Da li je opasno primenjivati Wartner Olovku protiv kurjih očiju kod dece mlađe od 4 godine?
Ne preporučujemo primenu Wartner Olovke protiv kurjih očiju kod dece mlađe od 4 godine.
Koliko često sme da se koristi Wartner Olovka protiv kurjih očiju?
Wartner Olovka protiv kurjih očiju se koristi jednom dnevno tokom 4 dana. Po završetku tretmana od 4 dana, koža će se ljuštiti tokom sledeća 4 dana. Možete pažljivo da odstranite kožu koja se ljušti pod mlazom mlake vode. Nakon tretmana, nova koža (bez kurjeg oka) će se formirati. Tretman može na ovaj način da se ponovi do 4 puta.
Kako se koristi Wartner Olovka protiv kurjih očiju?
Kada se olovka koristi prvi put, neophodno je da se okreće zupčanik na vrhu kako bi se gel spustio u četkicu i to sve dok prva kap gela ne bude vidljiva. Nekoliko punih krugova može biti potrebno kako bi se gel koji je na vrhu olovke spustio do dole. Razlog zašto se sadržaj olovke čuva pri vrhu je da bi se izbeglo curenje pre prve primene. KORAK 1
Držite olovku uspravno sa četkicom okrenutom na dole. Polako okrećite dozer (pri čemu se čuje klik) na vrhu olovke u pravcu kazaljke na satu kako bi se oslobodio gel.
KORAK 2
Pustite da se četkica puni gelom 3 do 5 sekundi.
KORAK 3
Oslobođeni gel pažljivo nanesite isključivo na zahvaćeno područje (izbegavajući kontakt gela sa zdravom kožom okolo). U zavisnosti od veličine zahvaćenog predela, biće potrebna jedna ili više kapi.
KORAK 4
Ostavite gel da se osuši 10-15 minuta pre nego što se obujete
Wartner Olovka protiv kurjih očiju sadrži vrlo koncentrovanu formulu tako da je dovoljna samo jedna kap po aplikaciji. Pažljivo pokrijte celu površinu kurjeg oka ne dodirujući zdravu kožu okolo. Po završetku tretmana, pažljivo očistite četkicu papirnom maramicom pre njenog odlaganja.
Na čemu se zasniva tretman Wartner Olovke protiv bradavica?
Wartner Olovka protiv bradavica sadrži gel koji se bazira na trihlorsirćetnoj kiselini (TCA). Pakovan je u olovku sa aplikatorom koji ima mehanizam kojim je omogućeno doziranje odgovorajuće količine gela koja se nanosti na bradavicu.
Na kom principu radi Wartner Olovka protiv bradavica?
Wartner Olovka protiv bradavica je medicinsko sredstvo namenjeno za tretman običnih bradavica i bradavica na stopalu. U olovci se nalazi gel visoke koncentracije čije se dejstvo bazira na tradicionalnom delovanju kiselina na bradavice. TCA gel omogućava eliminaciju bradavica zahvaljujući lokalnom hemijskom pilingu. Gel izaziva piling zadeljalog tkiva bradavice i omogućava uništavanje virusa izazivača. Nakon ljušćenja bradavice ispod se formira nova koža.
Da li je tretman Wartner Olovkom protiv bradavica bolan?
TCA je korozivna kiselina koja izaziva ljušćenje kože u roku od 10-15 minuta. Velike količine TCA mogu da izazovu osećaj peckanja koji ubrzo prolazi. Ukoliko se primeni na tanku, oštećenu ili osetljivu kožu, TCA može da izazove osećaj peckanja i bola ali ovo je prolazno i trebalo bi da nestane nakon par minuta. Ukoliko ovaj osećaj ostane prisutan potrebno je isprati višak gela vodom.
Da li je Wartner Olovka protiv bradavica bezbedna za primenu?
Da, Wartner Olovka protiv bradavica je bezbedna za primenu ukoliko pažljivo pratite uputstvo za upotrebu; ipak ne savetujemo primenu kod dece mlađe od 4 godine. S obzirom na to da je obeležen CE znakom i klasifikovan kao medicinsko sredstvo klase IIa, prema zahtevima Evropske regulative (Direktiva 93/42/EEC), Wartner Olovka protiv bradavica je procenjena od strane nekoliko naučnih i medicinskih stručnjaka kao bezbedan tretman za uklanjanje običnih bradavica i bradavica na stopalu.
Kako TCA (trihlorsirćetna kiselina) funckioniše u poređenju sa salicilnom kiselinom?
TCA je efikasna kiselina za jednostavno i brzo uklanjanje bradavica.
Salicilna kiselina TCA (trihlorsirćetna kiselina) gel
Trajanje tretmana 8 do 12 nedelja Vidljivi rezultati od prve nedelje primene
Pogodnost za decu Pojedine reference Da
Koncentracija kiseline ++ +++
Aplikator Četkica ili tuba Olovka
Olik Uglavnom tečnost Gel
Sistemski efekti Može da ima sistemske efekte, može da izazove koagulaciju krvi Nema uticaja na koagulaciju krvi
TCA klinički dokazano pruža efekat dugotrajnog pilinga bradavice. Takođe uništava HPV virus. pH vrednost TCA je 1.9 dok salicilna kiselina ima pH 2.4, što znači da je TCA jača kiselina. Sadržaj Wartner Olovke protiv bradavica je u vidu gela što omogućava preciznu aplikaciju na bradavicu bez razlivanja na okolno tkivo, i to uz pomoć inovativnog aplikatora.
Da li primena Wartner Olovke protiv bradavica može da dovede do pojave ožiljaka?
Ukoliko pažljivo pratite uputstvo za upotrebu, nakon tretmana ne bi trebalo da dođe do pojave ožiljaka. Vrlo je važno da koristite proizvod tačno prema uputstvu za primenu jer preterana izloženost formuli može da izazove prolazni osećaj peckanja, prolazni bol, blage prolazne ulceracije i prolaznu promenu boje okolne kože.
Da li je Wartner Olovka protiv bradavica komplikovana za korišćenje?
Ne. Wartner Olovka protiv bradavica treba precizno da se primenjuje, ali to nije teško. Uputstvo koje je priloženo uz proizvod sadrži detaljno uputstvo o primeni.
Koliko dugo treba da ostavim gel na bradavici?
To zavisi od veličine bradavice (pogledajte uputstvo za upotrebu priloženo uz proizvod). Uglavnom je 10-15 minuta dovoljno da se TCA gel apsorbuje na bradavici.
Koliko često sme da se koristi Wartner Olovka protiv bradavica?
Wartner Olovka protvi bradavica se koristi dva puta dnevno tokom 4 dana. Po završetku tretmana od 4 dana, koža će se ljuštiti tokom sledeća 4 dana. Možete pažljivo da odstranite kožu koja se ljušti pod mlazom mlake vode. Nakon tretmana, nova koža (bez bradavice) će se formirati. Bradavica može da nestane već od prve nedelje tretmana. Ukoliko bradavica ne nestane u potpunosti, ponovite tretman nakon pauze od 4 dana. Tretman može na ovaj način da se ponovi do 4 puta. Ukoliko je bradavica vrlo mala (veličine vrha čiode), primenjujte gel samo jednom dnevno.
Kako se koristi Wartner Olovka protiv bradavica?
Kada se olovka koristi prvi put, neophodno je da se okreće zupčanik na vrhu kako bi se gel spustio u providni vrh olovke i to sve dok prva kap gela ne bude vidljiva. Nekoliko punih krugova može biti potrebno kako bi se gel koji je na vrhu olovke spustio do dole. Razlog zašto se sadržaj olovke čuva pri vrhu je da bi se izbeglo curenje pre prve primene. KORAK 1
Držite olovku uspravno tako da je providni vrh okrenut na dole. Polako okrenite dozer na vrhu olovke u pravcu kazaljke na satu, dok se ne čuje klik.
KORAK 2
Pustite da se providni vrh olovke puni gelom sve dok ne uočite prvu kap gela.
KORAK 3
Oslobođenu kap gela pažljivo nanesite isključivo samo na vrh bradavice (ne dodirujte zdravu kožu oko bradavice).
KORAK 4
Ostavite gel da se osuši 10-15 minuta pre nego što se obučete ili obujete.Koristite 2 puta dnevno 4 dana.
Wartner Olovka protiv bradavica sadrži vrlo koncentrovanu formulu tako da je dovoljna samo jedna kap po aplikaciji. Pažljivo pokrijte celu površinu bradavice ne dodirujući zdravu kožu okolo. Po završetku tretmana, pažljivo očistite olovku papirnom maramicom pre njenog odlaganja. 2 DODATNA KORAKA U SLUČAJU BRADAVICA NA STOPALU za optimalnu pripremu i zaštitu nakon tretmana PRE TRETMANA Prvo, potopite stopalo u toplu vodu na 5 minuta, a zatim turpijom (koja je dostupna u slobodnoj prodaji) pažljivo sastružite rožnati sloj kako biste bradavicu na stopalu učinili dostupnom. Pažljivo osušite stopalo tako da ne bude vlage između bradavice i TCA gela prilikom primene. KORACI 1-4 Na isti način kao gore navedeno kod uklanjanja običnih bradavica. Po zavšetku tretmana, pažljivo očistite vrh Wartner olovke maramicom pre odlaganja.
Da li bradavica može ponovo da se pojavi nakon uspešnog tretmana?
Uspešan tretman bradavice uglavnom znači da je ona trajno uklonjena. Imuni sistem tela će se osloboditi eventualnih ostataka.
Da li primena Olovke protiv bradavica ima neželjene efekte?
Postoji određeni broj mogućih neželjenih efekata: Primena Wartner Olovke protiv bradavica može da izazove malu neprijatnost (prolazno peckanje). U slučaju malih bradavica, postoji veća šansa da dođe do ovoga ili oštećenja kože. Zbog toga u slučaju malih bradavica preparat treba koristiti jednom dnevno. Uvek koristite Wartner Olovku protiv bradavica pažljivo i precizno. Ukoliko niste pažljivi, može doći do pojave ožiljaka i manjih oštećenja kože.
Koliko su ozbiljni neželjeni efekti?
Pojava plika: plik će nestati čim bradavica otpadne. Ispod plika će već biti formirana nova, zdrava koža. Neprijatnost tokom primene: osećaj peckanja može da se javi kada gel dodirne kožu. Peckanje nestaje 10-15 minuta nakon aplikacije. Ožiljci i oštećenje nerava: ovo može da se desi samo usled nepravilne primene koja se dešava ukoliko ne pratite uputstvo za primenu. Nikaka ne primenjujte Wartner Olovku protiv bradavica na zdravo tkivo, jer je TCA vrlo korozivna supstanca koja može da ošteti kožu. Ukoliko je bradavica vrlo mala i tretman traje predugo ili se prečesto izvodi, TCA može da izazove ljušćenje dubljih slojeva kože. Ukoliko se ovo desi, odmah treba prekinuti sa tretmanom. Zahvaljujući prirodnoj sposobnosti kože za regeneraciju ovo oštećenje nije trajno i doći će do formiranja nove zdrave kože.
Šta da radim ukoliko se neželjeni efekti ne povuku?
Uvek se konsultujte sa lekarom ukoliko osećaj peckanja ne prođe ili ukoliko dođe do pojave drugih komplikacija nakon primene Wartner Olovke protiv bradavica.
Ko sme da koristi Wartner Olovku protiv bradavica?
Wartner Olovku protiv bradavica sme da koristi većina odraslih. Može da se koristi i za tretman dece starije od 4 godine ali tretman mora da izvodi odrasla osoba. Ukoliko imate dijabetes, trudni ste ili dojite, molimo Vas da se posavetujete sa lekarom pre početka tretmana.
Da li Wartner Olovka protiv bradavica sme da se primenjuje na deci?
Da, Wartner Olovka protiv bradavica je pogodna za primenu kod dece starije od 4 godine.
Da li je opasno primenjivati Wartner Olovku protiv bradavica kod dece mlađe od 4 godine?
Ne preporučujemo primenu Wartner Olovke protiv bradavica kod dece mlađe od 4 godine.
Da li Wartner Olovku protiv bradavica smeju da koriste trudnice?
Da, Wartner Olovku protiv bradavica smeju da koriste trudnice i dojilje. Ipak, pre primene se posavetujte sa lekarom.
Da li je Wartner Olovka protiv kurjih očiju komplikovana za korišćenje?
Ne. Wartner Olovka protiv kurjih očiju treba precizno da se primenjuje, ali to nije teško. Uputstvo koje je priloženo uz proizvod sadrži detaljno uputstvo o primeni.
Na čemu se zasniva tretman Wartner Olovke protiv kurjih očiju?
Wartner Olovka protiv kurjih očiju sadrži gel koji se bazira na trihlorsirćetnoj kiselini (TCA). Pakovan je u olovku sa aplikatorom koji ima mehanizam kojim je omogućeno doziranje odgovorajuće količine gela koja se nanosti na žulj.
Kada NE SME da se koristi Wartner Olovka protiv kurjih očiju?
Wartner Olovka protiv kurjih očiju ne sme da se koristi u sledećim slučajevima:
  • Za tretman stanja kože sa znakovima upale;
  • Za uklanjanje tamnih mladeža, pigmentiranih delova kože iz kojih rastu dlake, ili bilo kojih delova kože neuobičajenog izgleda koji može da podseća na kurje oko ili žulj;
  • Za uklanjanje kurjih očiju ili tvrdokornih žuljeva kod dece mlađe od 4 godine;
  • Ukoliko koža koja je zahvaćena zadebljanjem ili okolna koža pokazuju znakove upale;
  • Ukoliko niste sigurni da li je promena na koži kurje oko ili trvdokorni žulj;
  • Ukoliko imate dijabetes, posavetujte se sa lekarom;
  • Ako ste trudni ili dojite, pre upotrebe se posavetujte sa lekarom.