Najčešće postavljana pitanja

Opšte informacije

Kako izgleda obična, a kako bradavica na stopalu?
Običnu bradavicu možete da prepoznate po gruboj površini nalik na karfiol. Najčešće se nalaze na šakama, kolenima i laktovima. Bradavice na stopalu su iste kao obične bradavice ali se javljaju samo na tabanima ili na nožnim prstima. One su ravnije površine i često su bolne usled pritiska koji je posledica hodanja.
Šta je medicinsko sredstvo? Koja je razlika između medicinskog sredstva i leka?
Medicinsko sredstvo se može opisati kao proizvod koji ima prolazni ili trajni efekat na ljudsko telo a za cilj ima prevenciju, dijagnozu, praćenje ili tretman bolesti. Osnovna razlika između medicinskog sredstva i leka je u tome što medicinsko sredstvo ima prevashodno mehanički efekat na ljudsko telo dok lek deluje farmakološki, odnosno utiče na hemijski procese u ćelijama tela. Danas se medicinska sredstva koriste čak i za poboljšanje stanja ili tretman mnogih ozbiljnih oboljenja srca, mozga, bešike, digestivnog trakta itd.
Šta da radite ukoliko niste sigurni da je izraslina bradavica?
Uvek se konsultujte sa Vašim lekarom ukoliko niste sigurni da li je stanje koje imate bradavica.
Da li postoje drugi tipovi bradavica?
Da, pored običnih bradavica, postoje i drugi tipovi bradavica, koje se razlikuju prema obliku i mestu pojavljivanja kao i po tipu HPV virusa koji ih izaziva. Neki do tipova bradavica su: Obične bradavice (Verruca vulgaris): diskretni izraštaji boje mesa čija površina podseća na karfiol. Mogu da se pojave pojedinačno ili u grupama i ponekad mogu da bude izuzetno velike. Najčešće se pojavljuju na šakama, ali mogu da se nađu i na bilo kom drugom delu tela. Uglavnom ih je vrlo jednostavno tretirati. Ravne bradavice (Bradavice na stopalu, Verruca pedis): diskretni izraštaji grube površine koji su blago izdignuti iznad kože. Mogu da se pojave na dlanu ali su najčešće na stopalima gde mogu da se razviju u dubinu zbog pritiska koje telo vrši na njih tokom hodanja zbog čega ih je vrlo teško tretirati. Mogu da budu vrlo bolne i da otežavaju hodanje. Ukoliko bliže pogledate bradavicu videćete male crne tačke u njoj koje nastaju zbog krvarenja. Obično se javljaju na mestu gde se vrši pritisak tokom hodanja kao što je svod stopala. Zaravnjene bradavice (Verruca plana): male, glatke, ravne bradavice boje mesa koje mogu biti prisutne u velikom broju. Mogu da se pojave bilo gde, ali se najčešće javljaju na licu, vratu, šakama, ručnim zglobovima i kolenima. Vrlo često je teško postaviti njihovu dijagnozu, pogotovo kad se nalaze na licu. Često se javljaju u linijama koje podsećaju na ogrebotine ili slične povrede. Končaste bradavice: najčešće se pojavljuju na licu, pogotovo blizu kapaka i usana. Genitalne bradavice (venerične bradavice, Condyloma acuminatum, Verruca acuminata): pojavljuju se u genitalnom predelu. Mozaične bradavice: predstavljaju grupu zbijenih ravnih bradavica koje se najčešće nalaze na šakama i stopalima. Bradavice oko nokatnih ploča: formiraju grozdove koji podsećaju na karfiol i dobile su ime po mestu nastanka. WARTNER 2. GENERACIJA I WARTNER OLOVKA PROTIV BRADAVICA NE SMEJU DA SE KORISTE ZA TRETMAN BILO KOJIH DRUGIH TIPOVA BRADAVICA izuzev običnih bradavica i bradavica na stopalu.