Najčešće postavljana pitanja

Opšte informacije

Šta je medicinsko sredstvo? Koja je razlika između medicinskog sredstva i leka?
Medicinsko sredstvo se može opisati kao proizvod koji ima prolazni ili trajni efekat na ljudsko telo a za cilj ima prevenciju, dijagnozu, praćenje ili tretman bolesti. Osnovna razlika između medicinskog sredstva i leka je u tome što medicinsko sredstvo ima prevashodno mehanički efekat na ljudsko telo dok lek deluje farmakološki, odnosno utiče na hemijski procese u ćelijama tela. Danas se medicinska sredstva koriste čak i za poboljšanje stanja ili tretman mnogih ozbiljnih oboljenja srca, mozga, bešike, digestivnog trakta itd.
Kako izgleda obična, a kako bradavica na stopalu?
Običnu bradavicu možete da prepoznate po gruboj površini nalik na karfiol. Najčešće se nalaze na šakama, kolenima i laktovima. Bradavice na stopalu su iste kao obične bradavice ali se javljaju samo na tabanima ili na nožnim prstima. One su ravnije površine i često su bolne usled pritiska koji je posledica hodanja.
Da li postoje drugi tipovi bradavica?
Da, pored običnih bradavica, postoje i drugi tipovi bradavica, koje se razlikuju prema obliku i mestu pojavljivanja kao i po tipu HPV virusa koji ih izaziva. Neki do tipova bradavica su: Obične bradavice (Verruca vulgaris): diskretni izraštaji boje mesa čija površina podseća na karfiol. Mogu da se pojave pojedinačno ili u grupama i ponekad mogu da bude izuzetno velike. Najčešće se pojavljuju na šakama, ali mogu da se nađu i na bilo kom drugom delu tela. Uglavnom ih je vrlo jednostavno tretirati. Ravne bradavice (Bradavice na stopalu, Verruca pedis): diskretni izraštaji grube površine koji su blago izdignuti iznad kože. Mogu da se pojave na dlanu ali su najčešće na stopalima gde mogu da se razviju u dubinu zbog pritiska koje telo vrši na njih tokom hodanja zbog čega ih je vrlo teško tretirati. Mogu da budu vrlo bolne i da otežavaju hodanje. Ukoliko bliže pogledate bradavicu videćete male crne tačke u njoj koje nastaju zbog krvarenja. Obično se javljaju na mestu gde se vrši pritisak tokom hodanja kao što je svod stopala. Zaravnjene bradavice (Verruca plana): male, glatke, ravne bradavice boje mesa koje mogu biti prisutne u velikom broju. Mogu da se pojave bilo gde, ali se najčešće javljaju na licu, vratu, šakama, ručnim zglobovima i kolenima. Vrlo često je teško postaviti njihovu dijagnozu, pogotovo kad se nalaze na licu. Često se javljaju u linijama koje podsećaju na ogrebotine ili slične povrede. Končaste bradavice: najčešće se pojavljuju na licu, pogotovo blizu kapaka i usana. Genitalne bradavice (venerične bradavice, Condyloma acuminatum, Verruca acuminata): pojavljuju se u genitalnom predelu. Mozaične bradavice: predstavljaju grupu zbijenih ravnih bradavica koje se najčešće nalaze na šakama i stopalima. Bradavice oko nokatnih ploča: formiraju grozdove koji podsećaju na karfiol i dobile su ime po mestu nastanka. WARTNER 2. GENERACIJA I WARTNER OLOVKA PROTIV BRADAVICA NE SMEJU DA SE KORISTE ZA TRETMAN BILO KOJIH DRUGIH TIPOVA BRADAVICA izuzev običnih bradavica i bradavica na stopalu.
Šta da radite ukoliko niste sigurni da je izraslina bradavica?
Uvek se konsultujte sa Vašim lekarom ukoliko niste sigurni da li je stanje koje imate bradavica.