Najčešće postavljana pitanja.

O Wartner 2. Generaciji

Kako Wartner 2. Generacija deluje?
Wartner 2. Generacija deluje na sličan način kao metoda zamrzavanja tečnim azotom koju koriste lekari. Smeša za zamrzavanje se aplikuje uz pomoć sunđerastog aplikatora, tako što se aplikator zasiti smešom i zatim prisloni na nekoliko sekundi na bradavicu. Kao posledica ovoga, izraslina otpadne nakon 10-14 dana. Wartner 2. Generacija nije štetan po okolinu.
Kako da primenite Wartner 2. Generaciju?
KORAK 1
Držite plavi kraj sunđerastog aplikatora palcem i kažiprstom, i pritisnite dok se ne pojavi mali otvor. Navucite otvor sunđerastog aplikatora na štapić držača aplikatora sve dok ceo štapić ne uđe unutra.
KORAK 2
Držite bočicu uspravno, udaljeno od svog tela, kao i od plamena, izvora toplote, direktne sunčeve svetlosti ili bilo kog izvora električne energije. Postavite držač na kome je sunđerasti aplikator u otvor na vrhu bočice, tako da se deo držača na koji je navučen aplikator više ne vidi. Držite aerosol bočicu jednom rukom pri dnu, a drugom rukom pritisnite na dole držač aplikatora na 3 sekunde (izbrojte od 21 do 23). Čućete šištanje dok pritiskate. Izvadite držač sa sunđerastim aplikatorom iz ventila. Sunđerasti aplikator je sada zasićen hladnom tečnošću i dolazi do kondenzacije koja je bezopasna.
KORAK 3
Nakon zasićenja sunđerastog aplikatora, sačekajte dodatnih 20 sekundi radi dodatnog sniženja temperature čime se postiže veća efikasnost Wartner-a.
KORAK 4
Nakon isteka 20 sekundi, držač sa sunđerastim aplikatorom lagano prislonite na bradavicu.
  • Kod obične bradavice držite 20 sekundi.
  • Kod bradavice na stopalu držite 40 sekundi.
  Kontakt aplikatora sa površinom koja se tretira treba da bude konstantan. Dužina trajanja tretmana treba da bude u skladu sa preporukom. Blagi bol i peckanje koji mogu da se jave su posledica zamrzavanja. Nakon tretiranja bradavice, sačekajte 2 minuta pre nego što uz pomoć maramice uklonite sunđerasti aplikator sa držača. Nakon jedne upotrebe bacite sunđerasti aplikator. Nemojte ponovo da ga koristite niti da dodirujete njegov vrh golim rukama da ne bi ponovo zarazili kožu virusom bradavice.
  2 DODATNA KORAKA U SLUČAJU BRADAVICA NA STOPALU za optimalnu pripremu i zaštitu nakon tretmana

PRE TRETMANA Prvo, potopite stopalo u toplu vodu na 5 minuta, a zatim turpijom pažljivo sastružite rožnati sloj kako biste bradavicu na stopalu učinili dostupnom. KORACI 1-4
Na isti način kao gore navedeno kod uklanjanja običnih bradavica.
KORAK 5
Nakon završenog tretmana u trajanju od 40 sekundi, moguće je da, pri pritisku ili trenju, osetite blagu nelagodnost na tretiranom području. U tom slučaju može da Vam bude od pomoći da zaštitite osetljivo područje flasterom sa jastučićem koji je dostupan u prodaji. Flasteri sa jastučićima nisu priloženi.
Da li tretman Wartner-om boli?
Zamrzavanje kože može da dovede do blagog osećaja bola i peckanja koje može da izazove malo neprijatnosti. Ovo brzo prolazi, nakon čega se formira mali plik ispod tretiranog dela, koji može biti bolan.
Da li je Wartner 2. Generacija bezbedan za primenu?
Da, Wartner 2. Generacija je bezbedan za primenu ukoliko pažljivo pratite uputstvo za upotrebu; ipak ne savetujemo primenu kod dece mlađe od 4 godine. S obzirom na to da je obeležen CE znakom i klasifikovan kao medicinsko sredstvo klase IIa, prema zahtevima Evropske regulative (Direktiva 93/42/EEC), Wartner 2. Generacija je procenjen od strane nekoliko naučnih i medicinskih stručnjaka kao bezbedan tretman za uklanjanje običnih bradavica i bradavica na stopalu: „Wartner 2. Generacija ispunjava sve zakonske zahteve koji garantuju zaštitu potrošača“. Mr J Sleumer – Laboratory Manager Eurofill – Zaandam, Holandija Dermatolozi potvrđuju bezbednost Wartner 2. Generacije: „Efikasnost Wartner 2. Generacije može da se poredi sa klasičnom metodom (terapija tečnim azotom koju koriste lekari) u svakom pogledu, a efekat zamrzavanja je sličan onome koji se postiže tečnim azotom, možda neznatno sporiji (aplikacija traje 20 sekundi umesto 3 sekunde), zbog čega smtram da je metoda bezbednija i manje bolna.” Dr J M Gray – Dermatolog – Pariz, Francuska „Moje stručno mišljenje je da smešu za zamrzavanje koju sadrži Wartner 2. Generacija pacijenti mogu samostalno da koriste i da zbog toga može da se nađe u slobodnoj prodaji“ Dr I H Boersma – Dermatolog – Albert Schweizer Hospital – Zwijndrecht, Holandija
Kada ne sme da se koristi Wartner 2. Generacija?
Wartner 2. Generacija ne sme da se koristi: • Za uklanjanje bradavica sa lica ili genitalija; • Za tretman stanja kože sa znakovima upale; • Za uklanjanje tamnih mladeža, pigmentiranih delova kože iz kojih rastu dlake, ili bilo kojih delova kože neuobičajenog izgleda koji može da podseća na bradavicu; • Za uklanjanje bradavica kod dece mlađe od 4 godine.
Kolika se temperature postiže primenom Wartner 2. Generacije?
Wartner 2. Generacija dostiže temperature na koži od -50°C, što je najniža temperatura među preparatima na bazi krioterapije koji su dostupni na tržištu.
Kakav je Wartner 2. Generacija u odnosu na druge proizvode na bazi krioterapije koji su na tržištu?
Prema kliničkim istraživanjima, Wartner pokazuje bolje rezultate u odnosu na konkurenciju u pogledu terapeutske temperature i zasićenja aplikatora.
Da li primena Wartner 2. Generacije može da dovede do pojave ožiljaka?
Ukoliko pažljivo pratite uputstvo za upotrebu, nakon tretmana ne bi trebalo da dođe do pojave ožiljaka. Može doći do pojave depigmentacije koja vremenom nestaje.
Da li teško primeniti Wartner?
Ne. Wartner 2. Generaciju je potrebno primeniti precizno ali to nije teško. Uputstvo za upotrebu daje tačan opis na koji način treba da se primeni Wartner 2. Generacija.
Koliko dugo treba da držim sunđerasti aplikator pritisnut na ventilu?
Ventil treba čvrsto da pritisnete na 3 sekunde.
Koliko dugo treba da držim hladan sunđerasti aplikator na bradavici?
• Kod obične bradavice držite 20 sekundi. • Kod bradavice na stopalu držite 40 sekundi.
Koliko puta smem da koristim sunđerasti aplikator?
Svaki sunđerasti aplikator sme da se koristi samo jednom i treba ga baciti nakon toga kako bi izbegli širenje virusa.
Koliko često smem da koristim Wartner 2. Generaciju?
Jednu bradavicu ne smete da tretirate više od 3 puta. Između tretmana treba da napravite pauzu od 2 nedelje.
Da li bradavica može ponovo da se pojavi nakon uspešnog tretmana?
Uspešan tretman bradavice uglavnom znači da je ona trajno uklonjena. Imuni sistem tela će se osloboditi eventualnih ostataka.
U kojim slučajevima ne bi smeli da koristite Wartner?
• Ukoliko ste dijabetičar. • Ukoliko ste trudni. • Ukoliko se bradavica nalazi na delu tela gde je koža osetljiva (kao na pr. lice, vrat, pazuh, brada, grudi) ili u predelu genitalija. • Ukoliko koža koja je zahvaćena bradavicom ili okolna koža pokazuju znakove upale. • Ukoliko niste sigurni da li je promena na koži bradavica. • Za uklanjanje bradavica kod dece mlađe od 4 godine.
Da li primena Wartner 2. Generacija ima neželjene efekte?
Postoji određeni broj mogućih neželjenih efekata: • Kao i kod svih metoda zamrzavanja, koža može privremeno da pobeli. • Ispod bradavice se formira plik koji može da bude bolan. • Primena Wartner 2. Generacije može da izazove malu neprijatnost. • Predugo izlaganje bradavice zasićenom sunđerastom aplikatoru može da dovede do oštećenja lokalnog tkiva. Zbog toga treba pažljivo pratiti upustvo za primenu kao i navedeno trajanje tretmana. • Uvek koristite Wartner 2. Generaciju pažljivo i precizno. Nesmotrena primena može da dovede do pojave ožiljaka i oštećenja nerava.
Koliko su ozbiljni neželjeni efekti?
Bela obojenost kože: kao i kod drugih metoda zamrzavanja, koža može privremeno da pobeli čim pritisnete sunđerasti aplikator na zahvaćeno područje. Ova promena se ubrzo smanjuje nakon uklanjanja sunđerstog aplikatora. Pojava plika: plik će nestati čim bradavica otpadne. Ispod plika će već biti formirana nova, zdrava koža. Neprijatnost tokom primene: osećaj peckanja može da se javi kada se sunđerasti aplikator pritisne na kožu. Peckanje se brzo smanjuje nakon uklanjanja sunđerastog aplikatora. Lokalno oštećenje tkiva: ovo može da se desi samo ukoliko je tkivo izloženo smrzavanju duže nego što je preporučeno. Zato nikad ne držite aplikator na bradavici duže od 20 sekundi (tj. duže od 40 sekundi u slučaju bradavica na stopalu). Ožiljci i oštećenje nerava: ovo može da se desi samo usled nepravilne primene ukoliko ne pratite uputstvo za upotrebu. Nikada ne držite sunđerasti aplikator duže od 20 sekundi na bradavici (za bradavice na stopalu 40 sekundi) kako ne bi došlo do dubokog smrzavanja a samim tim do oštećenja.
Šta da uradim ukoliko neželjeni efekti ne prođu?
Uvek konsultujte lekara ukoliko osećaj peckanja ne nestane ili ukoliko se pojave neke druge komplikacije usled primene Wartner 2. Generacije.
Ko sme da koristi Wartner 2. Generaciju?
Wartner 2. Generaciju sme da koristi većina odraslih osoba. Takođe možete da koristite Wartner 2. Generaciju za uklanjanje bradavica kod dece starije od četiri godine, ali tretman mora da izvede odrasla osoba.
Da li Wartner 2. Generacija sme da se koristi za tretman kod dece?
Da, Wartner 2. Generacija je pogodan za decu stariju od četiri godine.
Da li Wartner 2. Generaciju smeju da koriste trudnice?
Ne. Wartner 2. Generaciju ne smeju da koriste trudnice i dojilje.
Nakon koliko vremena bradavica nestaje?
Prosečno je potrebno 10-14 dana da bi bradavica nestala.
Šta treba da radim ukoliko bradavica ne nestane nakon 10-14 dana?
Ukoliko bradavica ne nestane nakon 14 dana, možete da ponovite tretman. Svaku bradavicu možete da tretirate Wartner-om najviše tri puta, sa razmakom od 2 nedelje između tretmana.
Koji je najbolji način da se vodi računa o zahvaćenom području nakon tretmana?
Vodite računa da tretirani deo bude uvek čist. Ne čačkajte i ne češite ga. Zaštitite plik flasterom i nemojte ga bušiti.
Da li tretirani deo sme da se pokvasi?
Da. Možete da se tuširate ili da plivate nakon tretmana Wartner-om.
Da li je Wartner 2. Generacija štetan po okolinu?
Ne. Wartner 2. Generacija nije štetan po okolinu.
Ko proizvodi Wartner 2. Generaciju?
Wartner 2. Generaciju proizvodi Omega Teknika – First Floor, Block A, The Crescent Building, Northwood Office Park, Dublin 9, Irska.
Gde mogu da kupim Wartner 2. Generaciju?
Wartner 2. Generaciju možete da kupite u apotekama.