Najčešće postavljana pitanja

O Wartner Olovka protiv bradavica

Kada NE SME da se koristi Wartner Olovka protiv bradavica?
Wartner Olovka protiv bradavica ne sme da se koristi u sledećim slučajevima: • Za uklanjanje bradavica sa lica ili genitalija; • Za tretman stanja kože sa znakovima upale; • Za uklanjanje tamnih mladeža, pigmentiranih delova kože iz kojih rastu dlake, ili bilo kojih delova kože neuobičajenog izgleda koji može da podseća na bradavicu; • Za uklanjanje bradavica kod dece mlađe od 4 godine; • Ukoliko se bradavica nalazi na delu tela gde je koža osetljiva (kao na pr. lice, vrat, pazuh, brada, grudi) ili u predelu genitalija. • Ukoliko koža koja je zahvaćena bradavicom ili okolna koža pokazuju znakove upale; • Ukoliko niste sigurni da li je promena na koži bradavica; • Ukoliko imate dijabetes, posavetujte se sa lekarom; • Ako ste trudni ili dojite, pre upotrebe se posavetujte sa lekarom.
Na čemu se zasniva tretman Wartner Olovke protiv bradavica?
Wartner Olovka protiv bradavica sadrži gel koji se bazira na trihlorsirćetnoj kiselini (TCA). Pakovan je u olovku sa aplikatorom koji ima mehanizam kojim je omogućeno doziranje odgovorajuće količine gela koja se nanosti na bradavicu.
Na kom principu radi Wartner Olovka protiv bradavica?
Wartner Olovka protiv bradavica je medicinsko sredstvo namenjeno za tretman običnih bradavica i bradavica na stopalu. U olovci se nalazi gel visoke koncentracije čije se dejstvo bazira na tradicionalnom delovanju kiselina na bradavice. TCA gel omogućava eliminaciju bradavica zahvaljujući lokalnom hemijskom pilingu. Gel izaziva piling zadeljalog tkiva bradavice i omogućava uništavanje virusa izazivača. Nakon ljušćenja bradavice ispod se formira nova koža.
Da li je tretman Wartner Olovkom protiv bradavica bolan?
TCA je korozivna kiselina koja izaziva ljušćenje kože u roku od 10-15 minuta. Velike količine TCA mogu da izazovu osećaj peckanja koji ubrzo prolazi. Ukoliko se primeni na tanku, oštećenu ili osetljivu kožu, TCA može da izazove osećaj peckanja i bola ali ovo je prolazno i trebalo bi da nestane nakon par minuta. Ukoliko ovaj osećaj ostane prisutan potrebno je isprati višak gela vodom.
Da li je Wartner Olovka protiv bradavica bezbedna za primenu?
Da, Wartner Olovka protiv bradavica je bezbedna za primenu ukoliko pažljivo pratite uputstvo za upotrebu; ipak ne savetujemo primenu kod dece mlađe od 4 godine. S obzirom na to da je obeležen CE znakom i klasifikovan kao medicinsko sredstvo klase IIa, prema zahtevima Evropske regulative (Direktiva 93/42/EEC), Wartner Olovka protiv bradavica je procenjena od strane nekoliko naučnih i medicinskih stručnjaka kao bezbedan tretman za uklanjanje običnih bradavica i bradavica na stopalu.
Kako TCA (trihlorsirćetna kiselina) funckioniše u poređenju sa salicilnom kiselinom?
TCA je efikasna kiselina za jednostavno i brzo uklanjanje bradavica.
Salicilna kiselina TCA (trihlorsirćetna kiselina) gel
Trajanje tretmana 8 do 12 nedelja Vidljivi rezultati od prve nedelje primene
Pogodnost za decu Pojedine reference Da
Koncentracija kiseline ++ +++
Aplikator Četkica ili tuba Olovka
Olik Uglavnom tečnost Gel
Sistemski efekti Može da ima sistemske efekte, može da izazove koagulaciju krvi Nema uticaja na koagulaciju krvi
TCA klinički dokazano pruža efekat dugotrajnog pilinga bradavice. Takođe uništava HPV virus. pH vrednost TCA je 1.9 dok salicilna kiselina ima pH 2.4, što znači da je TCA jača kiselina. Sadržaj Wartner Olovke protiv bradavica je u vidu gela što omogućava preciznu aplikaciju na bradavicu bez razlivanja na okolno tkivo, i to uz pomoć inovativnog aplikatora.
Da li primena Wartner Olovke protiv bradavica može da dovede do pojave ožiljaka?
Ukoliko pažljivo pratite uputstvo za upotrebu, nakon tretmana ne bi trebalo da dođe do pojave ožiljaka. Vrlo je važno da koristite proizvod tačno prema uputstvu za primenu jer preterana izloženost formuli može da izazove prolazni osećaj peckanja, prolazni bol, blage prolazne ulceracije i prolaznu promenu boje okolne kože.
Da li je Wartner Olovka protiv bradavica komplikovana za korišćenje?
Ne. Wartner Olovka protiv bradavica treba precizno da se primenjuje, ali to nije teško. Uputstvo koje je priloženo uz proizvod sadrži detaljno uputstvo o primeni.
Koliko dugo treba da ostavim gel na bradavici?
To zavisi od veličine bradavice (pogledajte uputstvo za upotrebu priloženo uz proizvod). Uglavnom je 10-15 minuta dovoljno da se TCA gel apsorbuje na bradavici.
Koliko često sme da se koristi Wartner Olovka protiv bradavica?
Wartner Olovka protvi bradavica se koristi dva puta dnevno tokom 4 dana. Po završetku tretmana od 4 dana, koža će se ljuštiti tokom sledeća 4 dana. Možete pažljivo da odstranite kožu koja se ljušti pod mlazom mlake vode. Nakon tretmana, nova koža (bez bradavice) će se formirati. Bradavica može da nestane već od prve nedelje tretmana. Ukoliko bradavica ne nestane u potpunosti, ponovite tretman nakon pauze od 4 dana. Tretman može na ovaj način da se ponovi do 4 puta. Ukoliko je bradavica vrlo mala (veličine vrha čiode), primenjujte gel samo jednom dnevno.
Kako se koristi Wartner Olovka protiv bradavica?
Kada se olovka koristi prvi put, neophodno je da se okreće zupčanik na vrhu kako bi se gel spustio u providni vrh olovke i to sve dok prva kap gela ne bude vidljiva. Nekoliko punih krugova može biti potrebno kako bi se gel koji je na vrhu olovke spustio do dole. Razlog zašto se sadržaj olovke čuva pri vrhu je da bi se izbeglo curenje pre prve primene. KORAK 1
Držite olovku uspravno tako da je providni vrh okrenut na dole. Polako okrenite dozer na vrhu olovke u pravcu kazaljke na satu, dok se ne čuje klik.
KORAK 2
Pustite da se providni vrh olovke puni gelom sve dok ne uočite prvu kap gela.
KORAK 3
Oslobođenu kap gela pažljivo nanesite isključivo samo na vrh bradavice (ne dodirujte zdravu kožu oko bradavice).
KORAK 4
Ostavite gel da se osuši 10-15 minuta pre nego što se obučete ili obujete.Koristite 2 puta dnevno 4 dana.
Wartner Olovka protiv bradavica sadrži vrlo koncentrovanu formulu tako da je dovoljna samo jedna kap po aplikaciji. Pažljivo pokrijte celu površinu bradavice ne dodirujući zdravu kožu okolo. Po završetku tretmana, pažljivo očistite olovku papirnom maramicom pre njenog odlaganja. 2 DODATNA KORAKA U SLUČAJU BRADAVICA NA STOPALU za optimalnu pripremu i zaštitu nakon tretmana PRE TRETMANA Prvo, potopite stopalo u toplu vodu na 5 minuta, a zatim turpijom (koja je dostupna u slobodnoj prodaji) pažljivo sastružite rožnati sloj kako biste bradavicu na stopalu učinili dostupnom. Pažljivo osušite stopalo tako da ne bude vlage između bradavice i TCA gela prilikom primene. KORACI 1-4 Na isti način kao gore navedeno kod uklanjanja običnih bradavica. Po zavšetku tretmana, pažljivo očistite vrh Wartner olovke maramicom pre odlaganja.
Da li bradavica može ponovo da se pojavi nakon uspešnog tretmana?
Uspešan tretman bradavice uglavnom znači da je ona trajno uklonjena. Imuni sistem tela će se osloboditi eventualnih ostataka.
Da li primena Olovke protiv bradavica ima neželjene efekte?
Postoji određeni broj mogućih neželjenih efekata: Primena Wartner Olovke protiv bradavica može da izazove malu neprijatnost (prolazno peckanje). U slučaju malih bradavica, postoji veća šansa da dođe do ovoga ili oštećenja kože. Zbog toga u slučaju malih bradavica preparat treba koristiti jednom dnevno. Uvek koristite Wartner Olovku protiv bradavica pažljivo i precizno. Ukoliko niste pažljivi, može doći do pojave ožiljaka i manjih oštećenja kože.
Koliko su ozbiljni neželjeni efekti?
Pojava plika: plik će nestati čim bradavica otpadne. Ispod plika će već biti formirana nova, zdrava koža. Neprijatnost tokom primene: osećaj peckanja može da se javi kada gel dodirne kožu. Peckanje nestaje 10-15 minuta nakon aplikacije. Ožiljci i oštećenje nerava: ovo može da se desi samo usled nepravilne primene koja se dešava ukoliko ne pratite uputstvo za primenu. Nikaka ne primenjujte Wartner Olovku protiv bradavica na zdravo tkivo, jer je TCA vrlo korozivna supstanca koja može da ošteti kožu. Ukoliko je bradavica vrlo mala i tretman traje predugo ili se prečesto izvodi, TCA može da izazove ljušćenje dubljih slojeva kože. Ukoliko se ovo desi, odmah treba prekinuti sa tretmanom. Zahvaljujući prirodnoj sposobnosti kože za regeneraciju ovo oštećenje nije trajno i doći će do formiranja nove zdrave kože.
Šta da radim ukoliko se neželjeni efekti ne povuku?
Uvek se konsultujte sa lekarom ukoliko osećaj peckanja ne prođe ili ukoliko dođe do pojave drugih komplikacija nakon primene Wartner Olovke protiv bradavica.
Ko sme da koristi Wartner Olovku protiv bradavica?
Wartner Olovku protiv bradavica sme da koristi većina odraslih. Može da se koristi i za tretman dece starije od 4 godine ali tretman mora da izvodi odrasla osoba. Ukoliko imate dijabetes, trudni ste ili dojite, molimo Vas da se posavetujete sa lekarom pre početka tretmana.
Da li Wartner Olovka protiv bradavica sme da se primenjuje na deci?
Da, Wartner Olovka protiv bradavica je pogodna za primenu kod dece starije od 4 godine.
Da li je opasno primenjivati Wartner Olovku protiv bradavica kod dece mlađe od 4 godine?
Ne preporučujemo primenu Wartner Olovke protiv bradavica kod dece mlađe od 4 godine.
Da li Wartner Olovku protiv bradavica smeju da koriste trudnice?
Da, Wartner Olovku protiv bradavica smeju da koriste trudnice i dojilje. Ipak, pre primene se posavetujte sa lekarom.
Koliko brzo može da nestane bradavica?
Bradavica može da nestane već od prve nedelje tretmana. U proseku je potrebno 1-4 nedelje da bradavica u potpunosti nestane.
Šta da radim ukoliko bradavica ne nestane nakon 4 nedelje?
Ukoliko bradavica ne nestane nakon 4 nedelje tretmana, molimo da se posavetujete sa lekarom.
Koji je najbolji način za negu tretiranog dela kože nakon tretmana?
Vodite računa da tretirani deo bude čist. Ne čupkajte i ne češite ga. Koža tretirana TCA gelom može da postane gruba (mrtve ćelije koje formiraju bradavicu). Ovu ogrubelu kožu možete pažljivo da odstranite turpijom tokom tuširanja ili kupanja. Da bi zaštitili zdravu kožu oko tretirane bradavice, možete da nanesete krem na bazi belog vazelina ili flaster preko tretiranog dela. Ukoliko se tretirana bradavica nalazi na izloženom delu kože koji često koritite (poput vrha prsta, ili zgloba), preporučujemo da taj deo svakako zaštitie flasterom.
Da li tretirani deo kože sme da se kvasi?
Da. Nakon tretmana Wartner Olovkom protiv bradavica možete da se tuširate i plivate.
Ko proizvodi Wartner Olovku protiv bradavica?
Wartner Olovku protiv bradavica proizvodi Medical brands, Piet Heinkade 199, 1019 HC Amsterdam, Holandija.
Ko proizvodi Wartner Olovku protiv bradavica?
Wartner Olovku protiv bradavica proizvodi Medical brands, Piet Heinkade 199, 1019 HC Amsterdam, Holandija.
Gde mogu da kupim Wartner Olovku protiv bradavica?
Wartner Olovka protiv bradavica je dostupna isključivo u apotekama. Wartner Olovku protiv bradavica možete da kupite u obližnjoj apoteci.